Определение на елен

Еленът е животно от бозайници, което е част от групата на преживните животни . Той обикновено има височина около 1,30 метра и може да тежи до 200 килограма, въпреки че характеристиките му варират според всеки подвид.

Възможно е да намерите елен в няколко части на света, сред които е европейският континент, американецът, азиатците и африканците. От друга страна, те също имат местообитания в някои арктически райони. За Австралия и Нова Зеландия обаче пристига изкуствено, носено от човека.

Въпреки че в ежедневната реч се прави позоваване на много различни животни със същото име, семейството на елените е много широко. Публикацията Видове бозайници от света (първоначално публикувана на английски език под заглавието " Бозайникови видове от света" ) гарантира, че можем да разграничим три подсемейства, които са разделени на двадесет рода и четиридесет и осем вида.

Тъй като, ако тези цифри не бяха достатъчно впечатляващи, трябва да вземем под внимание и няколко подсемейства и изчезнали родове , като подсемейството Capreolinae с родовете Alces , Blastocerus , Capreolus , Hippocamelus и Mazama .

Cervus elaphus е животно, известно като общ елен или елен . Косата му е къса и червена или сива, макар и по-светла по задните части и корема. Мъжките, които са по-големи от женските, имат рога, който пада от всяка година.

Еленът, който е незастрашен, обикновено се ловува от хората, за да се възползват от плътта, кожата си и дори рога. Тигри, леопарди, пуми, мечки и вълци са други хищници на това животно, което е тревопасно.

Що се отнася до тяхната социална организация, еленът установява стада според техния размер и възраст, в допълнение към разделянето между мъже и жени. Мъжките обикновено се движат в единични или малки групи , докато женските образуват стада от няколко десетки екземпляра, където се откриват и най-малките индивиди.

Макар че това са най-често срещаните организации на групи от елени, те не се срещат във всички случаи; Например, мускусни елени, които принадлежат към семейството на комарите , прекарват живота си като двойка. Комарите са артидоктилни бозайници , ред с крайници, които имат четен брой пръсти, на тези, които поддържат най-малко две, най-развитите.

В периода на топлина , мъжките се приближават към групите жени и се борят помежду си, за да превъзмогнат и постигнат контрол. Следователно, мъжкият елен, който се появява като победител, води стадото на женските, докато сезонът на коловозите продължава и след това се отдалечава.

Бременността на елена се простира за период, който може да продължи между 160 дни и 10 месеца, според вида по-специално; годишно, те обикновено раждат максимум двама млади, които се наричат габатос или елен . По отношение на храненето им, елените предпочитат клони, растителни издънки и листа.

Почти всички елени имат жлеза в околността на очите, които имат феромони, т.е. химически вещества, които могат да секретират други индивиди от техния вид да се държат по определен начин. В този конкретен случай мъжете използват феромоните си, за да изразят недоволството си, когато са близо до други мъже.

Важно е да не се бърка между елените (написани с първоначално С ) и слугатаS ). Когато терминът започва със S ( слуга ), той се отнася до индивид, който е роб и служител на лорд.

border=0

Търсете друго определение