border=0

Doel definitie

Iedereen die het objectieve woord dat we gaan analyseren grondig wil weten, moet beginnen met het ontdekken van de etymologische oorsprong. Dit wordt gevonden in het Latijn en meer specifiek in obiectus die wordt gekenmerkt omdat het wordt gevormd door wat het voorvoegsel is - ob dat wordt vertaald als "boven of boven" en het werkwoord iacere waarvan de betekenis "gooien of gooien" is.

Objetivo

Objectief betekent alles dat verwijst naar het object zelf , verder dan wat iemand voelt of denkt. Om een ​​concreet voorbeeld te geven waarmee we deze definitie beter kunnen begrijpen: iemand weegt een doos op een weegschaal en stelt dat de doos vijf kilogram weegt. Dat is een objectief feit, het heeft geen invloed op de mening van het subject, maar wordt bepaald door fysieke wetten. Aan de andere kant, als een persoon de doos optilt en zegt dat het erg zwaar is, is het een subjectief feit (het hangt af van de overweging van het onderwerp en niet het object zelf; diezelfde doos kan licht zijn voor een ander individu).

In zijn adjectieve functie beschrijft het begrip objectief iets of iemand met een onbaatzuchtig profiel ( "Ik maak geen deel uit van het team, daarom ben ik objectief en kan ik mijn mening geven: ik denk dat de houding van de coach verkeerd was" ) of wat er concreet bestaat, typerend voor het echte plan ( "Ik ben niet geïnteresseerd in wat je denkt, dit is een objectieve vraag, ze zullen me over drie dagen uitzetten tenzij ik de schuld opzeg" ).

Doelstelling kan ook worden gebruikt als een zelfstandig naamwoord. Een doelwit, in dit kader, is een doelwit dat wordt gebruikt om ervaring toe te voegen als een schutter en de schoten naar hem toe te richten ( "Hij die het doelwit van meer dan vijftig meter afstand raakt, neemt een prijs" ) of een ander oppervlak op die een vuurwapen afvuurt ( "Generaal, we hebben het doelwit geraakt. Het vijandelijke vliegtuig is neergeschoten" ).

Evenzo kunnen we, naast de uiteengezette betekenissen, ook zeggen dat op militair gebied een doelstelling wordt beschouwd als elk gebied dat u wilt bezetten door de ontwikkeling van een vastgesteld plan.

Deze betekenis heeft ertoe geleid dat we tegenwoordig de in het bedrijfsleven genoemde term gebruiken om te verwijzen naar al die resultaten die een bedrijf in kwestie wil bereiken. Een voorbeeld zou kunnen zijn: "De industrie onder leiding van Manuel heeft zichzelf ten doel gesteld de omzet dit jaar met ongeveer 10% te verhogen."

In deze zin wordt het van vitaal be>

Op het gebied van optica verwijst het objectieve idee ten slotte naar een lens (of een lenssysteem ) van een optisch instrument dat zich bevindt in het gebied dat naar het object wijst.

Concluderend kunnen we vaststellen dat er in de jaren 80 in Spanje een popgroep was met de naam Burma Objective die aanzienlijk succes behaalde dankzij liedjes als "Desidia", "All men are equal" of "Siroco".

Op cinematografisch gebied vinden we even interessante producties met de term die ons bezighoudt als "Objective: Patton". In 1978 werd deze film uitgebracht, geregisseerd door John Hough, die de mogelijkheid oproept dat de beroemde generaal Patton niet stierf door een ongeluk, maar door een georkestreerde val om zijn leven te beëindigen.

referenties

Auteurs: Julián Pérez Porto en María Merino. Gepubliceerd: 2009. Bijgewerkt: 2012.
Definition.de: Definitie van doelstelling (/objetivo/)

Gerelateerde definities

Zoek een andere definitie