border=0

Definitie van hyperbaton

Het etymologische pad van hyperbaton begint in het Griekse woord hyperbatón , dat in het Latijnse hyperbăton is afgeleid. Het concept wordt op het gebied van retoriek gebruikt om te verwijzen naar een verandering die is doorgevoerd in de gebruikelijke volgorde die woorden in een toespraak hebben .

De hyperbaton is daarom een retorische figuur of bron die conventionele syntaxis voor een bepaald doel wijzigt . Een behoefte gekoppeld aan de maatstaven van een gedicht en de wens om iets te benadrukken zijn veel voorkomende redenen die leiden tot het gebruik van hyperbaton.

Het is be>taal worden zodanig gerespecteerd dat de betekenis begrijpelijk is .

Meestal heeft het hyperbaton een poëtisch einde. Het idee is dat wat wordt uitgedrukt esthetisch is . Bijvoorbeeld: "Van groene wilgen is er een struikgewas . " In dit vers neemt de Spaanse dichter Garcilaso de la Vega zijn toevlucht tot hyperbaton, omdat het vanzelfsprekend zou zijn om aan te geven: "Er is een dikke groene wilg . "

Sommige beurten van huidig ​​gebruik zijn gebouwd, waaronder een hyperbaton, zoals "godzijdank" , "er is niemand anders" of "als ik het me goed herinner" . In deze drie gevallen wordt de gemeenschappelijke syntaxis gewijzigd: "godzijdank" , "er is niemand anders" en "als ik me goed herinner" zouden de logische uitdrukkingsvormen zijn.

In mondelinge taal , ten slotte, verschijnt het hyperbaton meestal spontaan: "Dit restaurant serveert pasta is spectaculair" (voor "De pasta geserveerd door dit restaurant is spectaculair" ).

referenties

Auteur: Julián Pérez Porto. Gepubliceerd: 2019.
Definition.de: Definitie van hyperbaton (/hiperbaton/)

Zoek een andere definitie