Определение за ягуаре

Ягуарете е концепция, която идва от езика на гуарани, съставен от думите yaguar (т.е. котешкият, известен на испански като "jaguar" ) и eté (който може да се преведе като "true" ). Отвъд този детайл, предоставен от Кралската испанска академия ( RAE ) в речника си, термините yaguareté , yaguar и jaguar са синоними, тъй като всички те се използват за назоваване на пантерата .

Това животно , което принадлежи към рода Panthera , е третата по големина котка на планетата, само зад Panthera tigris ( тигърът ) и Panthera leo ( лъвът ). Ягуарето обитава американския континент, от южната част на Съединените щати до северната част на Аржентина .

В тази последна страна тя е много важна, тъй като е вид дива котка от десетте, които живеят там (сред останалите са оцелот, ягуарунди, тирика, пумата и дивата котка). В някои части на Аржентина се счита за свещено животно; например в провинция Мисион много хора не смеят да го споменат, защото вярват, че по този начин те се позовават на своето присъствие.

Извън материалния план, където той вече заема позиция от голямо значение, ягуарето е главният герой на различни митове и легенди, които се предават от поколение на поколение; Неговата бурност и мистерията, която той генерира, когато избягва човешката компания, са някои от причинителите на тези истории, които също са част от образа, който човешкото същество има за него.

В допълнение към споменатите по-горе имена, ягуарете е известен още като Ягуа-пара, Чиви Гуасу, Утурунко, Манчадо, Оверо и дори Компард. Това разнообразие се дължи на голямото географско разпределение .

Подобно на Panthera pardus ( леопардът ), поведението му прилича на тигъра. Ягуаретата обикновено се среща в гори с висока влажност и гъста растителност. Въпреки това, можете да живеете и в гори. Подобно на тигъра , ягуарето се радва на контакт с вода.

Като годен хищник, тъй като се намира в горния край на хранителната верига (няма естествени хищници ), ягуаретата има самотни навици. Когато ловува, това месоядно животно се възползва от силната си ухапване, което му позволява да премине от черепи към черупки. Важно е да се отбележи, че в американския континент нито една котка не я превъзхожда по размери, а в целия свят е само на трето място (най-големият е лъвът и вторият бенгалски тигър).

С обичайно тегло между 50 и 100 килограма, ягуарето може да достигне до 80 сантиметра и да има приблизителна дължина от 1,80 метра (без да се брои опашката). От друга страна, има данни за мъже, които са достигнали тегло до 140 килограма и обща дължина (т.е. преброяване на опашката) от 2,5 метра. Неговите размери не отразяват липсата на физически упражнения: напротив, в допълнение към енергията, инвестирана в ловни моменти, ягуарето обича да ходи много и е отличен плувец.

В допълнение към впечатляващите си размери и значителна тежест, които се оценяват по своята здравина, главата на ягуаретата е голяма, ако се измерва пропорционално на останалата част от тялото, а челюстта му е много мощна. Основното му покритие е между кестен и жълто, като се брои с петна, които му помагат да се камуфлира.

Въпреки че се радва на самота, ягуарето е много териториално животно . По отношение на диетата си те обикновено ловуват големи гръбначни животни, като елен, планинско прасе и тапир.

Трябва да се отбележи, че поради унищожаването на местообитанията и лова, ягуарете е вид, класифициран като "почти застрашен", тъй като броят на екземплярите намалява.

border=0

Търсете друго определение