border=0

Definitie van zelfconcept

Zelfconcept wordt opgevat als de mening die een individu op zichzelf smeedt . Die zin heeft een bepaald waardeoordeel.

Zelfconcept wordt gevormd met de overtuigingen en ideeën die de persoon van zichzelf heeft. De beoordeling van het zelfconcept geeft aanleiding tot eigenwaarde : het resultaat van de evaluatie zelf.

Als de persoon zijn zelfconcept positief vindt , slaagt hij erin een hoog zelfbeeld te hebben. Dit betekent dat hij zich op zijn gemak voelt bij zijn persoonlijkheid en zijn gedrag. Aan de andere kant, als je je zelfconcept op een negatieve manier beoordeelt, heb je een laag zelfbeeld en ben je niet tevreden met je manier van zijn.

Het is be>dynamisch is . De omgeving beïnvloedt hoe ieder van zichzelf denkt, wat een feedback genereert die het zelfconcept kan wijzigen of ratificeren.

Ervaring speelt in dit kader een zeer be>

Je kunt zeggen dat zelfbeeld het beeld is dat iedereen van zichzelf heeft. Natuurlijk gaat het verder dan het 'visuele' beeld, omdat het meerdere gedachten over de constructie van het zelf overweegt.

Het bereiken van een positief zelfconcept is de sleutel tot het vermijden van psychologische problemen. Het is een centraal element vooral in de adolescentie fase vanwege de relevantie ervan in de ontwikkeling van persoonlijkheid.

referenties

Auteur: Julián Pérez Porto. Gepubliceerd: 2019.
Definition.de: Definitie van zelfconcept (/autoconcept/)

Zoek een andere definitie