border=0

Definitie van copreteriet

Het begrip copretérito , voorgesteld door de Venezolaans-Chileense humanist Andrés Bello , verwijst naar het onvolmaakte verleden . Het is een verbale tijd gekenmerkt door het algemeen verwijzen naar een actie die gelijktijdig met een andere plaatsvond .

In het verleden zijn tijdslimieten meestal niet al te relevant. Het werkwoord in copreterite definieert in feite niet of het proces al is voltooid of nog in ontwikkeling is.

Veelvuldig gebruik van de copreteriet doet zich voor wanneer twee eerdere acties tegelijkertijd worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: "De kinderen speelden terwijl hun ouders vriendelijk spraken . " In dit geval zijn 'ze speelden' en 'ze praatten' vervoegde werkwoorden in co-verleden. De zin geeft aan dat de kinderen plezier hadden terwijl hun ouders aan het chatten waren.

De co-preteriet lijkt zich ook te verzetten tegen een gewoonte uit het verleden tegen een ander gedrag dan het heden : "Vroeger at ik junkfood, maar nu kies ik voor salades" , "Hoewel ik in mijn jeugd rookte, kon ik de sigaret verlaten . "

De beschrijvingen die geen continuïteit hebben in het heden kunnen worden ontwikkeld op basis van het co-verleden: “De jonge mensen huilden zonder troost voor het lichaam van de leraar en probeerden elkaar te troosten; buiten de kielzogkamer was de lucht donker en stopte het niet met sneeuwen . '

Een ander gebruik van de copreteriet verschijnt in de hoffelijkheidsformules : "Hebt u iets gezocht, mevrouw?" , "Had u hulp nodig, mijnheer?"

Het is be>taal onregelmatige werkwoorden zijn zoals zien , gaan en met bepaalde vervoegingen zijn. Voor de rest, in het co-verleden, moet je desintenties toevoegen zoals -aba , -abas , -aban , -abais , -aba , -ía , - ías , - ía , -íais e -iah .

referenties

Auteur: Julián Pérez Porto. Gepubliceerd: 2019.
Definition.de: Definitie van copreterite (/copreterito/)

Zoek een andere definitie