border=0

Omschrijving Definitie

Beschrijving , afkomstig uit de Latijnse beschrijving , is de actie en het effect van beschrijven (iemand of iets vertegenwoordigen via taal , iets definiëren dat een algemeen idee geeft, afbakenen, uitzoeken). De beschrijving geeft informatie over iemand of iets, met verschillende detailgraden mogelijk.

Bijvoorbeeld: "De politie heeft een gedetailleerde beschrijving van het uiterlijk van de voortvluchtige verspreid, zodat burgers kunnen samenwerken met hun zoektocht" , "De chroniqueur maakte een prachtige beschrijving van de omgeving die in de mars leefde" , "Marcos werd boos op Santiago vanwege de kleine optimistische beschrijving die hij van de situatie maakte " , " Als ik je beschrijving van het strand hoor, voel ik dat ik bij de zee sta " .

Men kan zeggen dat de beschrijving een weergave is van iets of iemand door het woord en dat het een ordelijke en gedetailleerde uitleg van verschillende kwaliteiten en omstandigheden omvat.

Het is be>subjectief is, omdat deze verantwoordelijk is voor het weergeven van gedeeltelijke aspecten van hoe een persoon de werkelijkheid observeert en interpreteert door middel van taal (schriftelijk of mondeling). Het standpunt van de persoon die beschrijft, zijn behoeften en zijn voorkennis over het onderwerp zijn enkele van de vele factoren die het resultaat beïnvloeden.

Als twee journalisten een feest bijwonen en vervolgens hun ervaring beschrijven, is het mogelijk dat elke tekst een ander verhaal vertelt, misschien het tegenovergestelde; dezelfde gebeurtenis die voor de een misschien 'pittoresk en levendig' lijkt, kan voor de ander 'chaotisch en schandelijk' zijn . Het moet duidelijk worden gemaakt dat dit niet het product is van een manipulatie van de waarheid , maar dat het de verschillen tussen de twee mensen laat zien.

Er zijn verschillende soorten beschrijvingen; In principe kan onderscheid worden gemaakt tussen:

* doelstelling (of denotatief ), die bestaat uit de reconstructie van de werkelijkheid zonder dat persoonlijke kwesties, zoals smaak en meningen, in de weg staan. Dit is het type beschrijving dat wordt gebruikt in technische en wetenschappelijke teksten, omdat het alleen maar bedoeld is om te informeren;

* subjectief (of connotatief ), dat aan de informatie een persoonlijke waardering toevoegt, een gezichtspunt dat elke beschrijving uniek en onherhaalbaar maakt. In tegenstelling tot het vorige type, gebruikt het een subjectieve taal, typisch voor poëzie, om de indruk uit te drukken die het object in zijn waarnemer veroorzaakt.

Rekening houdend met deze eerste classificatie, kunnen de beschrijvingen worden gegroepeerd op basis van de taal die ze gebruiken:

* literair : het vertrouwt op de middelen van de taal om de esthetische aspecten van de tekst te verbeteren, de informatie te verfraaien en het voor de ontvanger aangenamer te maken;
* wetenschappelijk : het gebruikte vocabulaire streeft naar absolute duidelijkheid, de hoogste graad van precisie en objectiviteit;
* informeel : het gaat om het gebruik van alledaagse taal, voorwaarden en bronnen die voor iedereen beschikbaar zijn.

Ook opent het beschreven object de deuren naar de volgende typen beschrijving:

* chronograaf : het is de beschrijving van een tijd of periode waarin een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt;
* zoografie : dieren worden beschreven die tot elke soort behoren;
* Hypothese : zeer levendig verhaal om een ​​abstracte situatie te beschrijven, in de ontvanger het gevoel proberen te genereren door intens gebruik van emoties;
* topografie : vooral gebruikt voor de reconstructie van de kenmerken van een landschap, het is een beschrijving vanuit een vaste positie, een statische waarneming van een object.

Wat de beschrijvingen van mensen betreft, wat bekend staat onder de naam karakterisering , zijn er ook verschillende soorten, zoals:

* prosopografie : de fysieke aspecten van een individu worden geteld;
* etopeya : het richt zich op psychologische kenmerken en morele niveau;
* portret : de combinatie van prosopografie en etopeya;
* zelfportret : een portret van zichzelf.

referenties

Auteurs: Julián Pérez Porto en Ana Gardey. Gepubliceerd: 2010. Bijgewerkt: 2013.
boombeachhacks.org: Definitie van beschrijving (/descripcion/)

Zoek een andere definitie