border=0

Definitie van literatuur

Het woord literatuur komt van het Latijnse begrip litterae , wat verwijst naar de accumulatie van kennis om correct te schrijven en te lezen . Het concept heeft een nauwe relatie met de kunst van grammatica , retoriek en poëtica .

Literatura

Voor het woordenboek van de Koninklijke Spaanse Academie (RAE) is literatuur een artistieke activiteit die gebruik maakt van de taal als een manier van expressie. De term wordt ook gebruikt om een ​​groep literaire producties te definiëren die binnen hetzelfde land, dezelfde tijdsperiode of hetzelfde genre (zoals bijvoorbeeld Perzische literatuur ) ontstaan ​​en de verzameling materialen die draaien op een bepaalde kunst of een wetenschap ( sportliteratuur, juridische literatuur , etc.).

Het is be>

Concreet kunnen we onderstrepen dat er in principe drie literaire genres zijn. De eerste van de genoemde is degene die bekend staat als songtekst. Onder deze benaming vallen al die werken die zijn ontwikkeld door poëzie en wat alle composities in vers zijn. Tot de be>Romancero-zigeuner van deze laatste schrijver.

Het tweede genre dat in de literatuur wordt gevonden, is het epos. Het bevat boeken die gebaseerd zijn op het verhaal en die ons de figuur van echte of fictieve personages brengen die legendarische gebeurtenissen hebben meegemaakt. Deze werken kunnen onder andere romans, verhalen of verhalen bevatten. Een voorbeeld van dit type zou El Quijote van Miguel de Cervantes kunnen zijn.

Het derde genre daarentegen is het genre dat de naam dramatisch krijgt, onder wiens naamgeving ze worden bewaard, wat theatrale werken zijn die normaal in twee worden geclassificeerd: komisch of tragisch. Een voorbeeld van dit soort werk zou zijn Leven is een droom van Pedro Calderón de la Barca.

Het is be>oorsprong van het schrijven niet het begin van de literatuur markeerde. De Sumerische teksten en enkele Egyptische hiërogliefen, beschouwd als de oudste geschriften waarvan er verslagen zijn, behoren niet tot het vakgebied van de literatuur.

Onder de eerste literaire teksten verschijnt het gedicht van Gilgamesj , een verhaal van Sumerische oorsprong dat werd gegraveerd op kleitabletten en waarvan de eerste versie dateert uit 2000 voor Christus. Voor die tijd circuleerden de verhalen van generatie op generatie via mondelinge taal .

Wat betreft de literatuur in het Spaans , de oorsprong ervan dateert uit de 10e eeuw met de Emilianelos Glosses en de volgende eeuw met de Jarchas , een reeks korte lyrische composities van een liefdevolle aard.

Literatuur heeft zijn hoofdprijs in de Nobelprijs , een onderscheiding toegekend door de Zweedse Academie die elk jaar wordt uitgereikt en waarvan de eerste editie werd toegekend aan de Franse dichter en essayist Sully Prudhomme .

referenties

Auteurs: Julián Pérez Porto en María Merino. Gepubliceerd: 2008. Bijgewerkt: 2012.
boombeachhacks.org: Definitie van literatuur (/literatura/)

Zoek een andere definitie