Определение за пума

Пумата е животно от бозайник, родено в Америка . Тази котка е разпространена в по-голямата част от американския континент: може да се намери както в Патагония, така и на територията на Канада .

Разположен сред петте най-големи котки на планетата (зад ягуара , лъва и тигъра и разположен до леопарда ), пумата обикновено е с дължина 1.80 метра . Това е ловец, който преследва своята плячка за времето, необходимо за да може да атакува. Гуанако , елените и различните видове гризачи са част от диетата им.

Тъй като принадлежи към групата хищници на засада, които избягват пряка конфронтация до абсолютно необходимото, пумата има тенденция да се установи за местообитания, където растителността е гъста, за да преследва потенциалната си плячка. Това не важи в други ситуации, тъй като това животно може да живее в отворени райони.

Въпреки че надвишава размера на снежния леопард, той е по-близо до малките котки и това може да се види в неспособността му да рева, както и големите котки от рода Panthera ; вместо това, пумата пресъхва, подобно на домашните котки.

Пумата е животно, териториалната, а гъстотата на населението е ниска. Амплитудата на нейните области е свързана с изобилието от видове, които могат да ловуват и растителност. Когато възникне конфронтация с ягуар, наред с другите хищници, пумата обикновено не се появява победител, така че не е доминиращ вид в неговата област.

Cougars се открояват за тяхната гъвкавост , въпреки че мъжът може да тежи до 100 килограма . Способността му да скача (повече от 5 метра вертикално и до 12 метра хоризонтално) и скоростта му (може да достигне 70 километра в час) го правят много ефективен хищник .

Името "puma", което често се използва в нашия език, идва от кечуа. Други имена, с които е известно това животно, особено в селските райони на американския континент, са планински лъв , отнасящ се до лъва от Стария свят и пантера . Нито един друг диви сухоземни бозайници от Америка не живее в толкова много места по целия континент, което обяснява разнообразието от имена, които го идентифицират. Една от нейните тайни е голямата адаптивност, която позволява да бъде намерена в основните биоми.

Пумата е самотно животно, което обикновено избягва контакта с хората . Напредъкът на човека над неговото естествено местообитание обаче означава, че от време на време настъпват атаки срещу хората. Специалистите твърдят, че когато са пред пума, за предпочитане е да не се движи, тъй като може да събуди инстинкта на ловеца на животното. Най-доброто е да стоите изправени и да го гледате право в очите.

Разбира се, за разлика от човешкото същество, пумата не боли, ако не се чувства застрашена и не възнамерява да яде плячката си. От завладяването на Америка, нашият вид е отнел все повече пространство от това скъпоценно животно и така успяхме да намалим населението му в повечето от неговите местообитания. В източната част на Северна Америка, например, напредъкът на човека в крайна сметка го погасява .

Puma е и име на марка спортни облекла, основана в Германия ; името, с което са известни футболният отбор на Националния университетски клуб на Мексико и аржентинският отбор по ръгби ( Los Pumas ); и прякора на венецуелския певец Хосе Луис Родригес .

border=0

Търсете друго определение