border=0

Heterozygote definitie

Het idee van heterozygoot komt niet voor in het woordenboek dat is ontwikkeld door de Royal Spanish Academy ( RAE ). De term wordt echter vaak gebruikt in het kader van de biologie, vooral in de context van genetica .

Een heterozygoot organisme is een organisme dat twee verschillende vormen van hetzelfde gen presenteert, een overeenkomend met de moeder en het andere geërfd van de vader. Dit betekent dat de genen van het heterozygote individu verschillende allelen hebben .

Een gen is een sequentie van deoxyribonucleïnezuur ( DNA ) waarmee erfelijke tekens kunnen worden overgedragen. Alternatieve vormen van genen die zich op dezelfde plaats ( locus ) in homologe chromosomen bevinden, worden allelen genoemd. Wanneer het organisme verschillende allelen in een gen heeft, wordt het gekwalificeerd als heterozygoot.

Deze verschillende vormen van het gen geven aanleiding tot effecten die ook variaties vertonen (bruine of zwarte ogen, blond of bruin haar, enz.). In het geval van homozygote organismen zijn echter dezelfde vormen van een specifiek gen van de moeder en de vader geërfd.

In het heterozygote individu, kortom, zijn de genen van dezelfde locus (vaste positie) van homologe chromosomen ongelijk, omdat het organisme een ander allel in elk van deze chromosomen heeft . Daarom heeft het twee verschillende vormen (allelen) van elk specifiek gen. Opgemerkt moet worden dat elke geërfde vorm overeenkomt met een van de ouders.

Het homozygote individu heeft daarentegen identieke genen in de loci van homologe chromosomen. Op deze manier herbergt het exacte kopieën van het gen voor een bepaalde eigenschap geregistreerd op homologe chromosomen.

referenties

Auteur: Julián Pérez Porto. Gepubliceerd: 2018.
Definition.de: Definitie van heterozygous (/heterocigoto/)

Zoek een andere definitie