border=0

Regio definitie

Het concept regio (uit het Latijn) verwijst naar een deel van het grondgebied dat wordt bepaald door bepaalde gemeenschappelijke kenmerken of speciale omstandigheden, zoals klimaat, topografie of de vorm van de overheid .

Een regio is ook een territoriale indeling , gedefinieerd door geografische, historische en sociale kwesties, die verschillende onderverdelingen heeft, zoals afdelingen, provincies, steden en andere.

Een administratieve regio is een regionale afdeling georganiseerd door de nationale staat om het bestuur en de regering van een land te vergemakkelijken. Deze regio's hebben een kunstmatige oorsprong, volgens de wet, buiten de verdeling rekening houdend met geografische of culturele criteria.

Op dezelfde manier kunnen we niet voorbijgaan aan het bestaan ​​van wat bekend staat als een culturele regio die ontstaat, met het verstrijken van de tijd, omdat een specifiek territorium een ​​cultuur aanneemt (historisch, sociologisch, taalkundig, ecologisch ...) hetgeen een duidelijke differentiatie met andere nabijgelegen regio's impliceert. Dit betekent dat ze zich steeds meer van hen verwijderen en er een isolatie wordt gevestigd die aanleiding geeft tot dit type regio dat wordt genoemd.

Als duidelijke voorbeelden van deze casus vinden we de culturele regio Wales in het Verenigd Koninkrijk of de provincie Quebec in Canada.

En dit alles zonder te vergeten dat er ook andere soorten regio's zijn, zoals historisch, sociaal of stedelijk. In het eerste geval is een van de duidelijkste voorbeelden te vinden in Spanje met historische regio's zoals Catalonië of Galicië.

Het type regio dat wordt bepaald door fysieke geografie, staat bekend als de natuurlijke regio. In deze gevallen wordt rekening gehouden met de opluchting, vegetatie, hydrografie en andere factoren.

In Argentinië bijvoorbeeld is een van de be>Pampas-regio of de Pampas-vlakte , met een oppervlakte van ongeveer 600.000 vierkante kilometer. Het is een vlakte die naar het westen golft en wankelt.

Voor zoölogie zijn regio's elk van de delen waarin het lichaam van dieren in het buitenland kan worden verdeeld. Op deze manier is het mogelijk om de site, omvang en relaties van de verschillende organen te bepalen.

Ten slotte moet worden opgemerkt dat, in de fictieve wereld gecreëerd door de schrijver JRR Tolkien , het Regionale Bos een sector is van het Koninkrijk Doriath .

In deze mythische literaire saga ("The Lord of the Rings") moet echter worden vastgesteld dat een regio die beter bekend staat als La Comarca ook fungeert als decor voor zijn verhalen. Het bevindt zich in het noordelijke deel van Midden-aarde en maakt ook deel uit van een andere grotere regio genaamd Eriador.

In het bijzonder zijn degenen die in La Comarca wonen de hobbits, een ras van wezens met kenmerken die vergelijkbaar zijn met het menselijke ras, maar onder andere verschilt dit omdat de individuen van die ene een zeer korte gestalte en enorme voeten hebben.

referenties

Auteurs: Julián Pérez Porto en María Merino. Gepubliceerd: 2009. Bijgewerkt: 2009.
Definitie: regiodefinitie (/region/)

Zoek een andere definitie