border=0

Definitie van ethologie

Ethologie wordt de studie van het gedrag van mensen of dieren genoemd. Het is een wetenschappelijke discipline gericht op de analyse van gedrag en karakter .

Ethologie kan daarom worden ingekaderd in het werkgebied van psychologie of zoölogie . De expert op dit gebied staat bekend als een etholoog .

Het is echter be>diergedrag in relatie tot zijn omgeving . Hoewel de mens als een dier kan worden beschouwd en daarom deel uitmaakt van het object van studie van ethologie, spreken we in dit geval meestal van menselijke ethologie als een gedifferentieerde tak van psychologie.

Op algemeen niveau onderzoekt ethologie instinct , aangeboren acties , aangeleerde activiteiten en de relatie tussen soorten en de omgeving . Zo kan kennis worden gegenereerd over sociale banden, paring en agressiviteit van dieren , om enkele mogelijkheden te noemen.

Een van de doelstellingen van ethologie is het vaststellen van de oorzaak van gedrag . Dit motief kan intern (fysiologisch) of extern (sociaal) zijn. In die zin concentreert ethologie zich op gedrag om te ontdekken of het iets is dat wordt gegeven door genetica of, anderzijds, als het wordt geleerd. Vaak wordt echter het aangeboren gecombineerd met het resultaat van leren .

Een ander aandachtspunt voor ethologie is dierenbewustzijn. De specialisten proberen te bepalen of de soort verschillende niveaus van bewustzijn heeft, zelfs als ze geen mensen zijn.

referenties

Auteur: Julián Pérez Porto. Gepubliceerd: 2019.
boombeachhacks.org: Definitie van ethologie (/etologia/)

Zoek een andere definitie