Определение на кондор

Етимологичният произход на кондор се намира в кечуаската дума cúntur . Кондор е хищна птица, чието местообитание е в района на Андите. Това животно принадлежи към семейната група на catartiformes .

Една от характеристиките на кондора е, че той няма подвидове, т.е. неговият вид не е разделен на групи от индивиди, които представят характеристики, които ги отличават от тези на други групи. Както при много други животни, макар и не с повечето хищни птици, мъжът е по-голям от женския.

Кондорът може да има размах на крилата от около три метра, с дължина по-голяма от един метър. Ето защо тя се счита за най -голямата птица сред тези, които имат способността да летят. Само царският албатрос и пътникът могат да го преодолеят по размер, въпреки че кондорът тежи повече, е по-здрав и по-висок от тях.

Тези животни имат тялото, покрито с черни пера , с изключение на някои сектори от крилата и шията, които са бели. Главата на кондора, от друга страна, не е покрита с пера и показва червен цвят, който може да варира.

Тази птица изгражда гнездата си на височина над 1000 метра и може да достигне до 5000 метра . Разрушаването на неговото местообитание от човека е един от факторите, които правят кондора да се разглежда като "почти застрашен вид" : т.е. той е изправен пред определен риск за неговото съществуване.

Почти застрашени видове (термин, често наричан NT , съкращение на английската версия на името, Near Threatened ) не отговарят на критериите за "критично застрашени ", "застрашени" или "уязвими", категориите наричан Червения списък от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), въпреки че се очаква, че рано или късно ще го направи, защото не е в благоприятни условия.

Ловът, поглъщането на отровени животни и примамки, които някои земеделски производители и ловци поставят незаконно, и ниската степен на възпроизводство (изчислено е, че само едно яйце се дава на всеки две години) също имат отрицателно въздействие върху развитието на вида , Той се откроява с голямото си дълголетие (може да живее около 75 години). За да се противодейства на този спад в популацията на кондорите, няколко държави извършват програми за развъждане на пленници.

Тъй като кондорът може да има толкова дълъг живот, неговата полова зрялост се появява едва на осемгодишна възраст и това също играе негативна роля в нейното съществуване, предвид вредното действие на човешкото същество, както пряко, така и непряко.

Трябва да се отбележи, че кондорът има голямо културно и символично значение в първоначалните народи на Андите . Някои култури смятаха, че кондорите са безсмъртни, а други ги смятат за пратеници, които носят предзнаменования. В Боливия , Еквадор , Колумбия , Чили и Перу кондорът е национален символ.

През 1758 г. шведски учен Карлос Линео описва Андския кондор в десетата част от Systema naturae с биноминалната номенклатура Vultur gryphus , която той поддържа в момента. Първият от тези термини идва от латинския voltur или vultur , което означава "лешояд", а вторият произлиза от древногръцкия γρυπός , което означава " връх под формата на кука".

Андийският кондор е свързан с този на Калифорния и реалния (известен още като джунгла кондор , наред с други имена). Истинският кондор е най-близкият му роднина от генетична гледна точка; толкова много, че няколко автори са поставили тези два вида в подсемейство, с изключение на другите американски лешояди.

border=0

Търсете друго определение