Krijg definitie

Het eerste wat we gaan doen, is de etymologische oorsprong van het woord winst bepalen. Die actie brengt ons ertoe te verifiëren dat deze term de som is van het gotische woord win , dat kan worden vertaald als "begeerte", en het achtervoegsel, dat equivalent is aan "kwaliteit".

Ganancia

Winnen is de actie en het effect van winnen (stroom verkrijgen of verhogen, een salaris krijgen in een baan , behouden wat in een spel wordt betwist, een plaats veroveren). De term verwijst meestal naar het hulpprogramma dat het resultaat is van een deal of een actie.

Bijvoorbeeld: "In de afgelopen drie jaar heeft het bedrijf een winst van meer dan een miljoen dollar behaald" , "Ik werk tien uur per dag in ruil voor een winst die me nauwelijks toestaat rond te komen" , "Zakenlieden blijven altijd met de winst, maar de verliezen worden verdeeld onder de werknemers ” .

De winst die de actor behaalt uit een economisch, commercieel of productief proces staat bekend als economisch gewin of economisch voordeel . Het kan worden berekend als totale inkomsten (verkregen uit verkopen, investeringsbe> .

Als een persoon tweehonderd peso in brood, ham en kaas investeert om broodjes te maken en na de verkoop hiervan driehonderd peso krijgt, heeft hij een winst van honderd peso verkregen. Er zijn natuurlijk ongrijpbare waarden, zoals de tijd die wordt besteed aan het maken van broodjes.

In de economische sfeer is het gebruikelijk dat wanneer het woord winst wordt besproken, het woordverlies ook snel verschijnt. Het meest voorkomende is dat er tegelijkertijd sprake is van 'winst en verlies', dat wil zeggen de baten en lasten die een bedrijf of bedrijf heeft gehad.

Juist die worden gewoonlijk in een relevant en geschikt document voor dit doel vermeld, met de duidelijke doelstelling dat aan het einde van de maand, het kwartaal of het jaar berekeningen kan maken die, op basis van beide, bepalen of het bedrijf in kwestie is het winstgevend of niet.

In de dagelijkse taal is het mogelijk om te verwijzen naar tijdwinst of andere symbolische of abstracte waarden. Dit soort voordelen is volgens persoonlijke beoordeling subjectief, in tegenstelling tot economische voordelen: "Een auto kopen betekent tijdwinst bij het werk" , "Juan installeerde een schuifdeur en realiseerde een aanzienlijke ruimtewinst in uw keuken . "

In de volksmond wordt de term winst ook op een andere manier gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk om te spreken van 'kind van winst'. Het is een uitdrukking die wordt gebruikt als synoniem voor een natuurlijk kind, dat wil zeggen als dat nageslacht dat een man en een vrouw samen hebben.

Naast al het bovenstaande moet worden benadrukt dat op het gebied van elektronica ook de term winst wordt gebruikt. Waar nodig wordt het gebruikt om te verwijzen naar de relatie tussen het ingangssignaal en het uitgangssignaal. Deze grootte wordt meestal gemeten in bels of decibels.

referenties

Auteurs: Julián Pérez Porto en María Merino. Gepubliceerd: 2010. Bijgewerkt: 2013.
Definitie. Definitie van winst (/ganancia/)

Zoek een andere definitie